Telefon
WhatsApp
TUZFEST’23 büyük bir katılımla ve coşkuyla başladı
300 X 250 Reklam Alanı

 

Çankırı Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Çankırı Tuz Festivali ‘TUZFEST’23’  binlerce kişinin katılımıyla ve coşkuyla başladı.

Belediye önünden yürüyüşe başlayan Vali Mustafa Fırat Taşolar, MHP Milletvekili Pelin Yılık, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Eski İçisleri Bakanı Murat Başesgioğlu, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile binlerce vatandaş, aşırı sıcağa rağmen kortej yürüyüşünü gerçekleştirerek festival ateşini yaktı.

Festival ateşinin yakılması sonrasında protokol ve vatandaşlar Atatürk Bulvarından fuar alanına hareket etti.

KUCAKLAMA TAŞI ALT GEÇİDİ İÇİN AÇILIŞ YAPILDI

Festival alanına doğru yürüyen protokol ve vatandaşlar, hizmete giren Kucaklama Taşı Alt Geçit Projesinin de resmi açılışını yaptı. Dönel kavşak içinde yaran kültürünü simgeleyen altı farklı yaren heykelinin de bulunduğunu alt geçit projesiyle ilgili Belediye Başkanı Esen, projenin 56 milyon liraya mal olduğunu, Çankırı Lisesi tren yolu geçidi projesinin de hazır olduğunu ancak bakanlık tarafından projenin bekletildiğini ifade etti.

Açılışın ardından festival alanına geçen grup, Yöresel Ürünler Pazarı Açılışı, Sanayi Fuarı Açılışı gerçekleştirildi.

Daha sonra Uluslararası dans toplulukları gösterisi ve yöresel halk oyunları gösterileriyle devam eden etkinlikler çerçevesinde festival açılışı ve protokol konuşmaları yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından konuşan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “Bu yıl 2.sini düzenlediğimiz Uluslararası Çankırı Tuz Festivalimizde bir kez daha sizlerle birlikte olduğumuz için mutluyuz. Bu yıl da yerli ve yabancı birçok misafirimiz gurbetçi hemşehrilerimiz bu heyecanı paylaşmak için Çankırı’ya geldi. Güzel memleketimize hoş geldiniz.” dedi.

Başkan Esen’in konuşması şöyle:

“Geçtiğimiz yıl tuz müsabakalarında yöresel yemek yarışmalarına sanat sokağından sanayi klasik otomobil ve yemek fuarlarına off road ve bisiklet turlarından konserlere kadar birçok eğlenceyi şehrimize getirerek dolu dolu iç gün yaşatmıştık. Buy yıl da ekibimiz ile birlikte sizlere dozu yüksek bir üç gün planladık. İnşallah tüm katılımcılarımızı mutlu eder ve özellikle festivalimize dışarıdan katılan konuklarımızın Çankırı’dan çok güzel anılarla ayrılmasını sağlayabiliriz.

Çankırı Belediyesi ailesi olarak festivalimize hazırlığımız aylar öncesinden başladı. Bu üç günde göreceğimiz memnuniyet duygusu ve gülümseme, bizlerin takdiri olacak. Bu vesile ile gecesini gündüzüne katan aileme yani kıymetli mesai arkadaşlarıma sizlerin huzurunda çok teşekkür ediyorum.

Bize soruyorlar Neden Tuz? Diye. Biz ata yadigârlarına sahip çıkmayı seviyoruz. Kuşaklara değişse de kalan miraslar değişmiyor. Çankırı’nın Hititlerden kalma kesintisiz işlenmiş bir madeni var, kaya tuzu. Beş bin yıllık bir geçmişe sahip tuz mağarası ile bu toprakların evlatlarına adeta beyaz elmas bırakılmış. Bu mirası nasıl parlatıp göstereceğimiz de bizlere kalmış. Peygamber efendimizin de dediği gibi yetmiş derde deva tuz. Çankırı’nın yarenleri nasıl göz ardı edilebilir? Tuz birlik ve beraberliğimiz yarenliğimizin en önemli sembolü. Bu yüzden Çankırı’yı turizmin en önemli cazibe merkezi haline getirecek turizmin anahtarı olacak Yer Altı Tuz Şehrimiz üzerinden festivalimizin ana temasını tuz üzerine kurguladık.

Tuz Türklerde ortak bilinç, manevi bir güç ve zenginliktir. Vefayı ve sadık olmayı ifade eder ki bu özellikler memleketimin yarenleri ile özdeşleşir. Biraz önce de söylediğim gibi ata yadigarlarına sahip çıkmak ortak değerlerimiz etrafında milletçe birleşmek için bir aradayız.

Dört yıl gibi kısa sürede vatandaşımızın öncelikli ihtiyaçlarını merkeze koyarak gerçekleştirdiğimiz 63 projenin birçoğunun temelinde ata yadigarına yerli ve milli olana sahip çıkmak vardır.

Mesela, 2 yıldır atıl arazileri buğday ve Ayçiçek tarlalarına dönüştürüyoruz. Ata yadigarı buğdayları un, ayçiçekleri de bitkisel yağ haline getirerek dar gelirli ailelerimize destek olmaya çalışıyoruz.

Ata yadigarı tohumlarımızı bir araya getirip seralarda çoğaltıyoruz.

Ata yadigarı sporlarımıza destek verip önemli başarılar elde ediyoruz.

Ata yadigarı lezzetlerimizi tescilleyip gastronominin geleceğine kazandırıyoruz.

Ata yadigarı değerlerimizi müze kültürü ile konuklarımıza açıyoruz.

Ata yadigarı tarihi binalarımızı ve sokaklarımızı aslına uygun restore ediyor ve koruyoruz.

5 bin yıllık madenden elde  edilerek öğütülen bol mineralli ata yadigârı kaya tuzumuz ile sofralarınızı tatlandırıyoruz.

Yapmaya çalıştığımız şey şu, geçmişimize sahip çıkıyor geleceğimizi bugünden şekillendirip neslimizi iyi bir geleceğe hazırlıyoruz.

Yerel yönetim olarak doğumdan ölüme kadar insanlarımızın huzuru refahı ve sosyal yaşantısı için mücadele veriyoruz. Düzenlediğimiz festivalin halkımızı mutlu etmek sosyalleştirmek, şehrimizi tanıtarak imajının güçlendirilmesine katkı sağlamak için önemli olduğunu düşünüyorum. En önemlisi de başka şehirlerde ya da ülkelerde yaşayan hemşehrilerimizin memleketine mensubiyet duyması açısından böyle etkinliklerin uzağı yakın ettiğine inanıyorum. Kimi vatandaşımız rızkını kazanmak, kimi vatandaşımız da eğitim almak için başka şehirlere gidiyor. İşte bu güzel günün amaçlarından birisi de nesilleri bir araya getirerek ortak duygu ve muhabbeti perçinlemektir. Yerel motiflerimizi evrensel olanlarla harmanladığımız uluslararası festivalimiz, halkımızın kendi dokusuna uygun ögeleri tanıma ve tanıtma, aidiyet duygusunu geliştirme ve farklı grupların bir araya gelmesini sağlama açısından önemlidir. Geleneksel hale getirdiğimiz ve uzun yıllar devam ettirmeyi arzuladığımız Uluslararası Çankırı Tuz Festivalimizi diğer birçok festivalden ayıran en önemli unsur içerisinde çeşitlilik barındırmasıdır. Festival türlerine baktığınız zaman hepsinden de bir tat bulabileceğiniz bir festivalin içindesiniz.

Kültür, sanat, spor, teknoloji, müzik, gastronomi, dans, şenlik ne arasanız A’dan Z’ye hepsini festivalimizin üç günlük programında bulabileceksiniz.

Festivalin hazırlanmasında gecesini gündüzüne katarak çalışan başta meclis üyelerimiz olmak üzere tüm mesai arkadaşlarıma festivalimizin tüm paydaşlarına değerli sanatçılarımıza ve varlığı ile değer katan sizlere canı gönülden teşekkür ediyorum.

İnanıyorum ki kültür, turizm, sanat ve sporu büyük organizasyonlar ile iç içe geçirdiğimiz bu üç günlük festivalimizde hem eğlenecek hem de gelenek, görenek ve kültürümüze yakından tanık olacaksınız.

Üç gün boyunca aktivitesi ve eğlencesi bol bir festival diliyor en kalbi duygularım ile sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bir eksiğimiz olursa festival sonrasında belediyemize bildirmeniz, bir sonraki festivallerimizin daha iyi şekillenmesi için önemli. Farkında olmadan yaptığımız kusurlarımız için de anlayışınıza sığınıyoruz.

Tuzunuz kuru, eğlenceniz bol olsun. Çok çalıştık sizler için yaptık. Tadını çıkarın. Daha nice festivallerde bir araya gelmek dileğiyle.

MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık da, “Tuz festivalinin hayırlara vesile olmasını Cenabı Allahtan niyaz ediyorum. Bununla beraber bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Yaranlık kültürüyle, dostluk ve kardeşliğin simgesi, dünden bugüne yiğitliğin, mertliğin sembolü Çankırı’mızda bu festivalde sizlerle beraber olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmeden geçemeyeceğim. Çankırı tarihi kültürü coğrafyasıyla mimarisi ve doğal güzellikleriyle yeşiliyle ünlü yaylaları, adına şiirler yazılan Ilgaz gibi büyülü ilçeleriyle her daim güzellik timsali olmuştur. Çankırı’nın zengin kültürel mirası ve eşsiz doğal güzellikleri, adına destanlar yazılacak kadar nadidedir. Bilinen özelliklerinin yanında Çankırı kendi ismini uluslararası boyuta taşıyacak kıymetli tuz rezervleriyle önemli kaynaklara ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en doğal ve yararlı tuzu olan bu tuz, sahip olduğu önemli mineraller sayesinde bir benzere sahip değildir. Çankırı tuz festivali sadece yerel bir etkinlik değil, aynı zamanda ismiyle taşıdığı mana gibi tuzun toplumumuz ve bölgemiz için taşıdığı büyük anlamı da yücelten bir fırsattır. Tuz yaşamın vazgeçilmez bir unsuru, sağlık için önemli bir kaynaktır. Çankırı’nın tuz rezervleri sadece sofralarımızı zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sanayimiz için de bir kaynak sağlıyor. Bu festival Çankırı’nın tuzla olan bağını kutlamak ve gelecek nesillere bu mirası taşıma taahhüdümüzü de yansıtmak açısından önemlidir.” dedi.

Konuşmaların ardından Mustafa Taş, Mustafa Yıldızdoğan ve Merve Özbey konserleriyle binlerce kişi doyasıya eğlendi.

TUZFEST’23’TE  19 AĞUSTOS CUMARTESİ

11.00                     Yöresel Yemek Yarışması (Yer Altı Tuz Şehri)

13.00                     Sanat Sokağı  (PTT Önü)

14.30                     Belediyecilik Fuarı  (Karatekin Parkı)

16.00                     Drift Gösterisi (Yer Altı Tuz Şehri)

17.00                     Çocuk Oyun Etkinlikleri Açılışı

                               (İsmet İnönü Ortaokulu Bahçesi)             

17.30                     Grup Yaren Konseri  (Karatekin Parkı)

18.30                     Balkan Dans Toplulukları Gösterileri (Karatekin Parkı)

19.30                     Yöresel Halk Oyunları Gösterileri (Fuar Yolu)

20.30                     Semicenk Konseri (Fuar Yolu)

22.00                     Demet Akalın Konseri (Fuar Yolu)

 

 

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 34 28 1 89
3 TS  Trabzonspor 34 18 12 58
4 İBFK  Başakşehir 34 15 12 52
5 BJK  Beşiktaş 34 15 13 51
6 KSM  Kasımpaşa 34 14 13 49
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 34 14 13 49
8 ALNY  Alanyaspor 34 12 10 48
9 SVS  Sivasspor 34 12 10 48
10 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 KYS  Kayserispor 34 11 13 40
13 SAMS  Samsunspor 34 10 15 39
14 MKE  Ankaragücü 34 8 12 38
15 KON  Konyaspor 34 8 14 36
16 GFK  Gaziantep FK 34 9 18 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 34 7 15 33
19 PNDK  Pendikspor 34 7 18 30
20 İST  İstanbulspor 34 4 23 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği