Telefon
WhatsApp
Müftü Şahin: Her insan her an bir engelli adayıdır
300 X 250 Reklam Alanı

 

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türk Diyanet Vakfı Çankırı Şubesi Kadın Kolları tarafından Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde program gerçekleştirildi.

Programa İl Müftüsü Mehmet Şahin, Engelliler Derneği Başkanı Selami Deveci, STK temsilcileri, engelliler ve diyanet görevlileri katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşma yapan İl Müftüsü Mehmet Şahin, 3 Aralık Dünya Engeliler Günü nedeniyle kurum ve derneklerin çeşitli programlar yaptıklarını dile getirdi.

Her insanın engelli adayı olduğunu aktaran Şahin, “Engelli diyoruz ama her insan her an bir engelli adayıdır. Hiçbirimizin sağlık açısından bir garantimiz yok. Bir bakıyoruz ki engelli hale gelmişiz. Engellilik bir kusur mudur? Hayır, asla. Engellilik hiç kusur olur mu? Engelli olmak insanı Allah katında değersiz hale getirmiyor. Kıymetinde, değerinde eksiklik meydana getirmiyor. Şükretmesini bilirsen daha önemli, daha kıymetli bir hale taşıyor. Çünkü insanın başına gelebilecek her şey bir imtihandır. Kendimiz olabiliriz, yakınımız olabilir, her kim ise engellilik bir cezalandırma mıdır? Hayır. Biz merhametlilerin merhametlisine inanmışız. Her gün kendisine karşı gelen, isyan eden kulunu bile cezalandırmıyor. Mühlet veriyor, zaman tanıyor, rahmetini, merhametini öne çıkarıyor. ‘Rahmetim gazabımı geçmiştir’ diyor cenabı hak. Öyleyse bizler, engelli ebeveynler olabiliriz, kendimiz engelli olabiliriz, engelli anne babanın çocuğu olabiliriz ama ne olursak olalım engellilik bir ayıp değildir, kusur değildir. Değer ve kıymetini bilebilirsek, sabredebilirsek, hizmet etmesini bilebilirsek bu dünyada mutluluğun kapısını açabileceğimiz gibi inanmış olduğumuz ebedi alemde de, ahirette de cennetin kapısını kolayca açabiliriz” diye konuştu.

“Allah engelli bireylere sağlık sıhhat versin” diyen Şahin, şöyle devam etti: “Bazen yanılgıya düşebiliyoruz. Bazen acele davranabiliyoruz. Bazen hataya düşebiliyoruz. Bunların bir sınav olduğunu imtihan olduğunu, bir de cenabı hakkın sevdiği kullarıyla alışveriş yapmak istediğini anlamak lazım. Allah o vesile ile seninle irtibatını güçlendirmek istiyor. Engelli anne babası olmakla veya engelli olmakla Allah o kuluyla irtibatını kurmak, güçlendirmek istiyor. Kul olarak biz istemez miyiz? Sağlığı da veren Allah, hastalığı da, engeli de veren Allah. Hepimiz Allah’a aitiz. Allah mülkünde dilediği gibi tasarruf yetkisine sahiptir ama insana düşen tedbirdir. Tedbir, takdir ve tevekkül. Bu 3 nokta en büyük dayanağımız. Tedbir, insana düşen tarafı. Tedbirimizi alacağız, hasta olmamak için sağlığımıza sıhhatimize dikkat edeceğiz. Ama bütün bunları yerine getirmişiz, işin gereğini yapmaktır takdir. İşin gereğini yapmışız ama başımıza gelmiş ise bu takdirdir. Allah’ın takdirinin önüne geçilemez. Bütün bunları yaptıktan sonra tevekkül. İşin sonucunda Allah’a tevekkül edeceğiz. İsyan yok. İsyan olur mu? Onun için engelli ailelerimiz var, annelerimiz babalarımız var. Sizlere sabırlar diliyorum. Allah engelli bireylere sağlık sıhhat versin.

Hiç insan engelli çocuğunu yük olarak görebilir mi? Bu biraz da inançla alakalı bir şey. Allah diyor ki sizi sınayacağım, açlıkla, yoklukla, evladınızı almakla, kıtlık vermekle, başka musibetlerle, sıkıntı vermekle vs. İnsanın iyisi başına bir sıkıntı geldiğinde nasıl karşılıyor, işte o zaman belli olur.

Bütün kurumlarımız bu noktada duyarlı. Derneklerimiz var, onlar duyarlılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Neticede insana hizmet ediyoruz, Allah’ın en kıymetli, en değerli varlığına hizmet ediyoruz. Bundan güzel hizmet olur mu?

Müftülüğümüz olarak işitme engellilere yönelik Kur’an kursu açtık. Görme engellilere yönelik talep olmadı henüz, hocamız var. Çevrenizde var ise bizimle irtibat kurarsanız memnun oluruz. Bir de hafif zihinsel engelli, öğrenebilecek seviyede olan engelli kardeşlerimize Kur’an kursu açtık. O da güzel devam ediyor. Onları da içimize katarak hem biz istifade edeceğiz hem onlar. Biz sağlığın, sıhhatin, aklın, iradenin ne kadar güzel bir nimet olduğu noktasında ders çıkaracağız. Onlar da hocalarımızın bilgilerinden istifade edecek.”

Müftü Şahin’in konuşmasının ardından İl Vaizi Hüseyin Yazıcı tarafından ‘İslamiyet’in engellilere bakışı’ ve eğitimci Çelebi Çağlayan tarafından ‘Engelli ailelerinde psikolojik sağlamlık’ konularında seminerler verildi.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sumitomo Rubber Ako

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 ADS  Adana Demir. 0 0 0 0
2 ANT  Antalyaspor 0 0 0 0
3 HTY  Hatayspor 0 0 0 0
4 BJK  Beşiktaş 0 0 0 0
5 ÇRZ  Ç.Rizespor 0 0 0 0
6 ALNY  Alanyaspor 0 0 0 0
7 EYP  Eyüpspor 0 0 0 0
8 FB  Fenerbahçe 0 0 0 0
9 GS  Galatasaray 0 0 0 0
10 GFK  Gaziantep FK 0 0 0 0
11 GÖZ  Göztepe 0 0 0 0
12 KSM  Kasımpaşa 0 0 0 0
13 KON  Konyaspor 0 0 0 0
14 KYS  Kayserispor 0 0 0 0
15 İBFK  Başakşehir 0 0 0 0
16 SAMS  Samsunspor 0 0 0 0
17 BOD  Bodrum 0 0 0 0
18 SVS  Sivasspor 0 0 0 0
19 TS  Trabzonspor 0 0 0 0
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği