Eczacı Tüfekçi: İlaç yokluklarının sorumlusu eczaneler değildir
Eczacılar Odası Başkanı Şule Tüfekçi, son günlerde hem ilimizde hem ülke genelinde yaşanan eczanelerdeki ilaç sıkıntılarına açıklama getirerek, “İlaç yokluklarının sorumlusu eczaneler değildir.” dedi.
Kendilerini de hastalar gibi mağduriyet yaşadıklarını aktaran Tüfekçi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Tüm Türkiye’de olduğu gibi bizim bölgemizde de ilaç yokluğu yaşanmaktadır. Bir süredir yaşanan genelde dönemsel olan ilaç yokluğu artarak devam etmekte ve etkisini yoğun bir şekilde hissettirmektedir. Şu anda piyasadaki ilaçların %25 ine ulaşamıyoruz. Bazı grup ilcalar hiç bulunamazken bazılarına çok kısıtlı erişim sağlanabilmekte. Özellikle çocuk hastaların tedavisinde kullanılan antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplarda sorun yaşanıyor. Ayrıca hipertansiyon ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları, analjezik ampuller, antidepresanlar, göz ve kulak damlaları, antibiyotik tablet ve ampulleri, burun spreyleri, doğum kontrol ilaçları, kortizonlarda sıkıntı yaşanıyor.
Hastalarımızın yaşadığı mağduriyeti biz de yaşıyoruz. Meslektaşlarımız hastalarımız ilaçlarını bulabilsinler ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar. Hekime ulaşarak hastanın tedavisini aksatmayacak çözümler bulmaya çalışıyorlar, belki başka eczanenin elinde vardır diye diğer eczanelerle iletişime geçiyorlar, depoları sürekli arıyorlar.
Bu durumu hasta ve hasta yakınlarına doğru şekilde aktarmak için de çaba sarf ediyorlar. Tüm bu süreçler hasta ve hasta yakınlarının eczanelerde uzun süre beklemelerine sebep olabiliyor.
Biz eczacılar bir yandan hastalarımız ile birlikte mağdur olurken, bir taraftan da ilacı temin edememenin tedirginliğini yaşıyoruz. Bu durum acil çözüm gerektiren bir hal almıştır. İlaç yokluklarının sorumlusu eczaneler değildir.”
Benzer Haberler
"Buğday Tanesi" filmi, izleyenleri duygulandırdı
Başkan Esen, birim müdürleriyle, yapılan çalışmalar ve yapılacak projeleri değerlendirdi
Çivitcioğlu: 27 Milyon TL destek hayırlı olsun
Çankırılı aşçılar tecrübelerini aktardı
Esen, Sporcuları ile Bir Araya Geldi
Çankırı’da tarihi eser parçaları ele geçirildi
İYİ Parti’li Özcan, adaylığını açıkladı
Eczacı Tüfekçi: İlaç yokluklarının sorumlusu eczaneler değildir