Telefon
WhatsApp
Ramazan ayında kilo almayın
300 X 250 Reklam Alanı

 

 

On bir ayın sultanı Ramazan, bütün manevi güzelliğiyle tüm yurtta ve ilimizde yaşanmaya devam ediyor. Bir yanda akşamları tatlı bir iftar telaşı yaşanırken bir diğer yanda geceleri sahur soflarının güzelliği evleri süslüyor.

 

Ramazan’ın ve oruç tutmanın, manevi atmosferinin yanında hem dini kaynaklarda hem de bilimsel kaynaklarda sağlığa iyi geldiğinin altı çiziliyor. Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Diyetisyeni Seda Nur Altıparmak da Ramazan ayında beslenme ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

İlk olarak sahur konusuna değinen Altıparmak, oruç tutan kişilerin mutlaka sahur yapması gerektiğini belirterek, “Sahurda yapılan öğün iftara kadar vücuda enerji sağlar. Bu nedenle sahura kalkmak alışkanlık haline getirilmelidir. Sahur su ile geçiştirilmemeli ve mutlaka bir öğün hazırlanmalıdır. Bu şekilde hem açlık sürenizi azaltılmış hem de metabolizma hızınızı korunmuş olur. Sahurda hafif ama tok tutan öğünler tercih edilmelidir. Tercihe göre hafif bir kahvaltı veya hafif bir yemek yenilebilir’’ diye konuştu.

 

Ramazan Ayı ile birlikte özellikle gün içerisinde bedensel işlerde çalışanlardan sorular aldığını söyleyen Diyetisyen Altıparmak, yumurta, lif miktarı fazla olan besinler (tahılların esmeri), süt ürünleri (kefir, yoğurt, peynir), baklagiller, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb), çörekotu, toz tarçın gibi besinleri tavsiye ettiğini aktardı.

 

İftar ile ilgili açıklamalarda da bulunan Altıparmak, tüm gün aç kalındıktan sonra hızla yemek yemenin şeker ve tansiyonu yükselttiğine dikkat çekerek, “Hızlı yemek fazla yemeye sebep olur. Bu yüzden iftarı ikiye bölmeyi tavsiye ediyorum. Orucu 1-2 kepçe çorba ile açmak ve bir 10-15 dk ara verdikten sonra yemeğe geçilmesi önemlidir. Menümüze et, tavuk, balık, hindi gibi hayvansal proteinlerin yanında yeşil mercimek, kuru fasülye, nohut gibi bitkisel protein kaynaklarını da eklemeliyiz. İftar sofralarına salata, haşlanmış sebzeler, zeytinyağlılar ve yoğurtlu mezeler ekleyerek lif alımını artırın. Karbonitrat kaynağı olarak bulgur pilavı, tam tahıllı ekmekler, basmati pirinci, bazı günlerde pide de porsiyonlara kontrollü olarak tabağa eklenebilir’’ dedi.

 

Ramazan yemekleri hazırlarken kızartmalar yerine fırın yemekleri ya da ızgara yöntemini tavsiye eden Altıparmak, iftar ve sahur arasında bol bol su içilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 37 32 2 99
2 FB  Fenerbahçe 37 30 1 96
3 TS  Trabzonspor 37 20 13 64
4 İBFK  Başakşehir 37 17 13 58
5 BJK  Beşiktaş 37 16 13 56
6 SVS  Sivasspor 38 14 12 54
7 KSM  Kasımpaşa 37 15 14 53
8 ALNY  Alanyaspor 38 12 10 52
9 ÇRZ  Ç.Rizespor 37 14 15 50
10 ANT  Antalyaspor 38 12 13 49
11 ADS  Adana Demir. 37 10 13 44
12 SAMS  Samsunspor 38 11 17 43
13 KYS  Kayserispor 38 11 15 42
14 GFK  Gaziantep FK 37 11 18 41
15 KON  Konyaspor 37 9 14 41
16 FKGK  Karagümrük 38 10 18 40
17 MKE  Ankaragücü 37 8 13 40
18 HTY  Hatayspor 37 8 15 38
19 PNDK  Pendikspor 37 9 18 37
20 İST  İstanbulspor 37 4 26 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği