Lastik fabrikasında grev başladı
Petrol-iş Sendikası ile Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası arasında 5 aydır devam eden toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından çalışanlar greve başladı.
Fabrika önünde toplanan binlerce çalışan, fabrika yönetimini protesto etti. Petrol-iş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, yaptığı açıklamada, “Beklediğimiz gün geldi çattı. Selam olsun Sumitomo direnişçilerine, petrol iş direnişçilerine. 5 aydır devam eden toplu iş sözleşmemiz var. İstedik ki lastik işçisi bir seviyeye gelsin. Artık prangalarından kurtulsun, bir seviyenin üzerine çıksın istedik. Çok kötü bir şey istemedik. Ama gördüğümüz muamele, özetle söylüyorum, ‘neyinize yetmiyor?’ Yazıklar olsun size. Biz üretenleriz, biz emekçileriz bize ‘neyinize yetmiyor?’ denmez. Biz geçinemiyoruz, ev kiraları çıkmış, alım gücü düşmüş, biz geçinemiyoruz dedikçe bizi bu günlere getirdiler.” dedi.
Topcu, şöyle devam etti:
“Biz bu işi masada çözmek istedik. Allah biliyor kalbimizi, son ana kadar masadan kaçmayacağız, Petrol İş Sendikası hem mücadeleci hem müzakereci bir sendika. Masada müzakereyi de çok iyi yapar ama gördüğünüz gibi sahada mücadeleyi de en iyi şekilde yapar. Biz bundan hiçbir zaman gocunmadık. Gocunmadık, çekinmedik, edebimizle, ahlakımızla çalışmaktan da çekinmedik. Gördüğünüz gibi son ana kadar işimizin başındaydık, makinelerimizi temizledik, alanımızı temizledik, bizi grevle test etmeyenlere karşı gücümüzü gösterdik. Bizi grevle test etme, bizi ekmeğimizle korkutma dedik. Rızkın kefili yalnızca Allah dedik ama ‘biziz’ dediler. Siz değilsiniz, siz sadece sebepsiniz. Biz üreteniz, emek vereniz. Biz yoksak siz de yoksunuz. Biz bunun bilincinde olarak masadan kaçmadık.
Masada müzakereye devam ettik ama baktık olmuyor. Masada müzakereyle olmuyorsa sahada mücadele ile olacak. Öyle versinler göndersinler yok bu fabrika bizim biz kurduk bu fabrikayı benim her alanında emeğim var. Benim her cıvata da alın terim var.
Biz utanılacak hiçbir şey yapmadık, sadece demokrasinin gereği olan grev hakkımızı kullanıyoruz. Grev hakkımız kimse engellemeye çalışmasın, mertçe greve çıktık. Kimse engellemeye çalışmasın.
Bıçak kemikte!
Hepimiz masada aslanlar gibi konuştuk, dik durduk, eğilmedik. Şimdi siz de dik duracaksınız. 1 tane arkadaşımızın içeri girmesini istemiyoruz. İşveren manipülasyonlar yapabilir, bizler buradayız. Nöbetleşe buradayız. Üretimi durdurduk. Bundan sonrası artık dışardayız. Her anda masada müzakereye açığız ama şu an grevdeyiz. Hiçbir yere zarar vermeyeceğiz. Emniyet güçlerimizi zora sokacak bir şeyler yapmayacağız. Provokatif eylemlere müsaade etmeyeceğiz.”
Petrol-iş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz ise şu ifadeleri kullandı:
“Biz Türkiye’nin en demokratik sendikalarından birisiyiz ve bu işin başındayız. Bizim toplu iş sözleşme düzenimizde temsilcisinden işçinin seçtiği temsilciden, şube yönetiminden merkez yönetimine kadar ekibimiz katılır, herkesin söz hakkı vardır. Allah nasip etti bugün 3. Sözleşme yapmaya çalışırken biz Çankırı’ya değer verdik, biz Çankırı’yı sevdik, biz Çankırı’ya şube açtık. Sözleşme yaptık, geldik dedik ki kurucu sözleşme dedik. Tabi ki beklenti çoktur. Biz üzüm yemek istiyoruz. Biz kalıcı olmak istiyoruz. Bu fabrika kurulalı kaç yöneticiniz gitti, birçok yöneticiniz gitti ama biz varız. Emek burada var olduğu sürece bu fabrika burada olacak ve emek biziz.
Son zamanlarda geçinme derdine düştük. Hayat pahalılığı böyle devam ettiği sürece alım gücümüz düştü, müzakere yaptık. Ne anlatmaya çalıştık. Var olan durumumuzu izah etmeye çalıştık. Sıkıntılarımızı anlatmaya çalıştık. Yaşamak istiyoruz. Biz verimli çalışırsak varsın, biz devam ediyorsak varsın dedik. Bu fabrika gelişiyor büyüyor. İşçi parası yüzünden batan fabrika yoktur, mümkün değildir. Ne gerekiyorsa dün bütün argümanlar ortaya konulmuş. Her şey söylendi, geldiler bize bir ücret reva gördüler. Taleplerimiz kabul görmedi, anlaşamadık ve bizde grev hakkımızı kullanıyoruz.”
Benzer Haberler
Lastik fabrikasında grev başladı
Çankırı MTAL, Kıbrıs gazilerini ağırladı
Kurt’tan, üniversitedeki skandal olaya tepki!
Erdoğan: Demokrasimize ve irademize düşman olan şer odaklarını hiçbir zaman unutmayacağız
Çankırı merkezli "Mahzen-49" operasyonuyla organize suç örgütü çökertildi: 30 gözaltı
Milletvekili Yılık, köy yollarını inceledi
Şahin: Hadsize Haddini Bildirmek Rektörün Milli Görevidir!
ÇAKÜ'de, İstiklal Marşı okunduğu esnada ayağa kalkmayan akademisyen açığa alındı