Çankırı’nın yöresel lezzetleri tanıtıldı
21-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında dün Karatekin Parkı’nda yöresel lezzetlerin yer aldığı Çankırı Mutfağı tanıtıldı.
Programa Vali Abdullah Ayaz, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Baro Başkanı Av. Mustafa Deniz, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, Çankırı yöresel lezzetlerin tanıtıldığını aktararak, “21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl ikincisini kutladığımız Türk Mutfağı Haftasının teması, ‘Sürdürülebilir Atıksız ve Geleneksel Türk Mutfağı’ ülkemizde ve tüm dış temsilciliklerde 1 hafta boyunca kutlanacaktır. Yöresel yemeklerimiz, asırlık tariflerimiz, tüm dünyaya tanıtılacak. Bizde coğrafi işaretli ürünlerimiz ve yöresel yemeklerimizin tanıtımıyla çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz.” dedi.
Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ise Çankırı Kaya Tuzunun da tescillendiğini müjdeledi.
Gastronominin turizm alanında önemli bir yerinin olduğuna değinen Başkan Esen, “Bugün itibari ile müjdeli bir haber aldık. Çankırı tuzunu da coğrafi işaret ile tescilledik. Tescilli yöresel ürün sayımızı 15’e çıkardık. Bir ürünümüz de inceleme aşamasında. İnsanların alternatif turizmde gezip göreceği alanlar olduğu gibi o yöreye ait damak tadını da alabilmeleri lazım. Bunun için göreve geldiğimizde bir üründe coğrafi işarete başvurulmuştu, tescil aşaması bize nasip oldu ve şimdi bu sayıyı yeni ürünümüz ile birlikte 15’e tamamladık.” dedi.
Esen, Çankırılı hanımlara teşekkür ettiği konuşmasında kadınların Anadolu coğrafyasında un, tuz ve sudan neler yapılabileceğini gösterdiklerinin altını çizdi. Açtıkları Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nin yöresel ürünlerin tanıtımına katkı sağladığını ifade etti.
Vali Abdullah Ayaz da, yöresel yemeklerin sofralarda artık eskisi kadar yer almadığını ifade ederek, “Yemek ve yemek kültürü de kültürümüzün çok önemli bir parçası. Maalesef yöresel ürünlerimizin yıldan yıla biraz daha belki sofralarımızda daha az yer tuttuğunu veya lokantalarımızda daha az yer aldığını görmekteyiz. Bunun için başta belediyemiz ve belediyemizin teşvikleriyle kıymetli hanımefendi, beyefendilerin önemli gayretlerine geldiğim günden beri şahitlik ediyorum. Sizlerin gayretleri, sizlerin sayesinde yüzyıllardır bu bölgede pişirilen, yenen, servis edilen yemekler gelecek kuşaklara da aktarılacak. Burada bazılarını gördüğümüz gibi yöremize ait çok güzel yemekler var. İnşallah bunları yaşatmak en büyük görevimiz. Bizler de elimizden geldiğince Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz marifetiyle sizlerin yanında olmaya gayret edeceğiz. Hepinizin emeklerine sağlık. Gayretlerinizin devamını diliyorum.”
Konuşmaların ardından Çankırı Profesyonel Aşçılar Derneği üyelerine, Türk Mutfağı ve Çankırı Yöresel Lezzetlerinin tanıtımına katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.
Program sonunda, yöresel cimcik hamuru çorbası, Eldivan yağlı çöreği ve kızılcık ekşisi ikram edildi.
Benzer Haberler
Çankırı’nın yöresel lezzetleri tanıtıldı
Nevzat Ayaz SBL öğrencileri, İstanbul'u gezdi
Cumhur İttifakı paydaşları seçimi değerlendirdi
Renkli şemsiyeler gitti, yerine hasırlar geldi
Cumhur İttifakı paydaşları esnaf ziyaretinde
Gazi Üniversitesi Hastanesi “İstiklal Yolu Yürüyüşü" düzenledi
Ünver: Savaş Değil, Seçim Yapıyoruz
Kalfat yeniden belde oldu