22 05 2021

Vali Ayaz: Cezaevindeki vaka sayısı, Çankırı’nın toplamından daha fazla

İl Genel Meclisi Mayıs ayının dünkü birleşimine katılan Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, “Bu ara cezaevinde çok vaka var. Bugün itibariye cezaevindeki vaka sayısı Çankırı genelindeki vaka sayısından daha fazla ama en azından kontrol altına alınabilecek bir durum.” dedi.

Vali Abdullah Ayaz, İl Genel Meclisi Mayıs ayı birleşimlerinin dünkü oturumuna katıldı. Vali Ayaz, meclis başkanı Mustafa Çıbık ve meclis üyelerine çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Çankırı’daki cezaevinde koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artışa dikkat çeken Vali Ayaz, “Bu ara cezaevinde çok vaka var. Bugün itibariye cezaevindeki vaka sayısı Çankırı genelindeki vaka sayısından daha fazla ama en azından kontrol altına alınabilecek bir durum. Bugün pozitif çıkan 21 vaka var il genelinde. Genel olarak iyiyiz ama tedbire devam, aşılamaya devam. Zamanı gelen, sırası gelen herkesin aşı olmasını istiyoruz. Aşının net etkisini biz Çankırı’da da görüyoruz. Mart ve nisandaki yükselişe, aşı olmadan yakalansaydık, tablo çok daha ağır olurdu. Hasta sayısı arttı ama yoğun bakım ve ölüm sayısı o derece artmadı. Yoğun bakımda hiç zorlanmadık.” dedi.

Vali Ayaz, vefat sayısının da 404’e yükseldiğini belirterek, “Randevu sıkıntısı yok. 40 yaş üstü öğretmenlere aşı açıldı. 1 hafta 10 güne kadar yeni kategoriler de girecek.  404 vefat sayısı bugün itibariyle. Hastanedeki hasta sayısı düştü. Yoğun bakımda da yoğunluk yok. Bugüne kadar birinci doz yapılan aşı toplam 53 bin, ikinci doz 42 bin aşı yapılmış. Bugüne kadar bir tane yan etki görmedik. Önceki dönemlere göre mart ve nisandaki 65 yaş üstü vatandaşların ölüm oranı yüzde 50 düştü. 1 martta aktif vaka sayısı 74’tü, 1 nisanda 1000’in üzerinde aktif vaka vardı ama yoğun bakım 16-17 yi geçmedi. Hastaneye gelen oldu ama yoğun bakıma geçmedi.

Aşı yüzde 50’nin üzerinde bulaşı da engelliyor. Bugüne kadar yan etki görmedik. Faydasını çok net gördük aşının. Servis zaten problem değil.  Bize inanmayan Amerika İngiltere’ye baksın. Vaka ve ölüm sayıları onlarda azaldı. İnsanlığın bundan kurtuluşu aşı olmakta. Haziran iş iyice hızlanacak temmuza kadar bu işi büyük oranda bitirme hedefi var.  Aşı olmanın riski ile olmamanın riski arasında çok büyük fark var.  Bilim insanlarımıza güveniyoruz.  Aşı olmayan az bir kitle olduğunu düşünüyoruz. Sizlerde gördüklerinize söyleyin aşı olmalarını. Hiçbir aşının koruyuculuğu yüzde 100 değil ama yoğun bakım ve ölüm oranındaki koruyuculuk müthiş.” Bu ara cezaevinde çok vaka var. Bugün itibariye cezaevindeki vaka sayısı Çankırı genelindeki vaka sayısından daha fazla ama en azından kontrol altına alınabilecek bir durum.