Telefon
WhatsApp
Ramazan ayında kilo almayın
300 X 250 Reklam Alanı

 

 

On bir ayın sultanı Ramazan, bütün manevi güzelliğiyle tüm yurtta ve ilimizde yaşanmaya devam ediyor. Bir yanda akşamları tatlı bir iftar telaşı yaşanırken bir diğer yanda geceleri sahur soflarının güzelliği evleri süslüyor.

 

Ramazan’ın ve oruç tutmanın, manevi atmosferinin yanında hem dini kaynaklarda hem de bilimsel kaynaklarda sağlığa iyi geldiğinin altı çiziliyor. Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Diyetisyeni Seda Nur Altıparmak da Ramazan ayında beslenme ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

İlk olarak sahur konusuna değinen Altıparmak, oruç tutan kişilerin mutlaka sahur yapması gerektiğini belirterek, “Sahurda yapılan öğün iftara kadar vücuda enerji sağlar. Bu nedenle sahura kalkmak alışkanlık haline getirilmelidir. Sahur su ile geçiştirilmemeli ve mutlaka bir öğün hazırlanmalıdır. Bu şekilde hem açlık sürenizi azaltılmış hem de metabolizma hızınızı korunmuş olur. Sahurda hafif ama tok tutan öğünler tercih edilmelidir. Tercihe göre hafif bir kahvaltı veya hafif bir yemek yenilebilir’’ diye konuştu.

 

Ramazan Ayı ile birlikte özellikle gün içerisinde bedensel işlerde çalışanlardan sorular aldığını söyleyen Diyetisyen Altıparmak, yumurta, lif miktarı fazla olan besinler (tahılların esmeri), süt ürünleri (kefir, yoğurt, peynir), baklagiller, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb), çörekotu, toz tarçın gibi besinleri tavsiye ettiğini aktardı.

 

İftar ile ilgili açıklamalarda da bulunan Altıparmak, tüm gün aç kalındıktan sonra hızla yemek yemenin şeker ve tansiyonu yükselttiğine dikkat çekerek, “Hızlı yemek fazla yemeye sebep olur. Bu yüzden iftarı ikiye bölmeyi tavsiye ediyorum. Orucu 1-2 kepçe çorba ile açmak ve bir 10-15 dk ara verdikten sonra yemeğe geçilmesi önemlidir. Menümüze et, tavuk, balık, hindi gibi hayvansal proteinlerin yanında yeşil mercimek, kuru fasülye, nohut gibi bitkisel protein kaynaklarını da eklemeliyiz. İftar sofralarına salata, haşlanmış sebzeler, zeytinyağlılar ve yoğurtlu mezeler ekleyerek lif alımını artırın. Karbonitrat kaynağı olarak bulgur pilavı, tam tahıllı ekmekler, basmati pirinci, bazı günlerde pide de porsiyonlara kontrollü olarak tabağa eklenebilir’’ dedi.

 

Ramazan yemekleri hazırlarken kızartmalar yerine fırın yemekleri ya da ızgara yöntemini tavsiye eden Altıparmak, iftar ve sahur arasında bol bol su içilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 34 28 1 89
3 TS  Trabzonspor 34 18 12 58
4 İBFK  Başakşehir 34 15 12 52
5 BJK  Beşiktaş 34 15 13 51
6 KSM  Kasımpaşa 34 14 13 49
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 34 14 13 49
8 ALNY  Alanyaspor 34 12 10 48
9 SVS  Sivasspor 34 12 10 48
10 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 KYS  Kayserispor 34 11 13 40
13 SAMS  Samsunspor 34 10 15 39
14 MKE  Ankaragücü 34 8 12 38
15 KON  Konyaspor 34 8 14 36
16 GFK  Gaziantep FK 34 9 18 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 34 7 15 33
19 PNDK  Pendikspor 34 7 18 30
20 İST  İstanbulspor 34 4 23 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği