Son dakika haberi bulunmamaktadır.   Künye  
Bizim Çankırı Gazetesi
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Anketler | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

Özgür : TÜİKin açıkladığı Çankırı nüfusu gerçeği yansıtmıyor

K. Ali Kör

  Kategori : Gündem
  Yorum Sayısı : 0
  Okunma : 49
  Tarih : 06 Şubat 2014, 09:27

İl Genel Meclisi Şubat Ayı toplantılarının üçüncü birleşimi dün İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda Osman Canbaz Başkanlığında gerçekleştirildi.

Açılış ve yoklamanın akabinde 2013 yılında Çankırı’da KÖYDES kapsamında yapılan işlerin değerlendirilmesi hususu görüşüldü. Meclis Başkanı Canbaz konunun görüşülmesi için iki komisyona aktarılması gerektiğini söyledi.

Eldivan İl Genel Meclisi Üyesi Faruk Dilsiz ise Maddenin komisyonlara gönderilmesine gerek olmadığını savunarak “Hepimiz ilçelerimizden zaten haberdarız.” şeklinde konuştu.

Faruk Dilsiz’in bu önerisi üzerine Başkan Canbaz, Komisyonlara gönderilip gönderilmemesi hususunu gündeme getirdi ve oy çokluğu ile komisyonlara gönderilmemesi konusunda uzlaşıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Köylere Yönelik Hizmetler Şube Müdürü Serdar Soydaş yaptığı açıklamada 2013 yılında KÖYDES kapsamında planlanan bütün işlerin bittiğine dikkat çekti.

Gündeme ek madde olarak eklenen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışmakta olan personele, İl Özel İdaresi bütçe imkanları çerçevesinde Aylık Sosyal Denge Ödemesi yapılabilmesi için yetkili Sendika ile Sosyal Denge Sözleşmesini imzalamak üzere İlimiz Valisine yetki verilmesi hususu görüşüldü.

Konu ile ilgili bir sunum yapan  İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Ferhat Gür “4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunu, 6289 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanunu başlığı altında değiştirilerek 11 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Anayasamızın 53.maddesi ve Devletimizin imzaladığı uluslararası İLO sözleşmeleri doğrultusunda, 6289 sayılı kanunun 22.maddesinde mahalli idarelerde sözleşme imzalanması hususu tarif edilmiştir. “Valinin teklifi ve İl Genel Meclisince de karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın Genel Başkanı veya sendika Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilci ile İl Özel İdaresinde Vali arasında toplu sözleşme yapılır” şeklinde belirtilmiş ve bu hususta 2012 yılında Meclisimizce yetki kararı alınmıştır.

Bu nedenle, çalışan memur personelimize aylık sosyal denge ödemesi yapılabilmesi için, Çankırı İl Özel İdaresinde en çok üyeye sahip yetkili sendika olan Bem-Bir Sen Sendikası ile sayın Valimiz arasında yeniden toplu sözleşme imzalanması konusunda 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 30.maddesinin (g) bendi gereğince Valimize yetki verilmesidir.” şeklinde konuştu. Sunumun akabinde konu meclis onayına sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi.

"Bu oranlar sağlıklı değildir”

Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan MHP Grup Başkan Vekili Tevfik Rüştü Özgür, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçtiğimiz hafta açıkladığı Çankırı nüfusuyla ilgili verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "İstikrarlı bir artış söz konusu değildir" dedi.

Tevfik Rüştü Özgür, konuşmasında  "Bu oranlar sağlıklı değildir. Çankırılı yetkililer bu sonuçları çok iyi irdelemeli ve kamuoyunu bilgilendirmelidir. İstikrarlı bir nüfus artışının yaşandığını söylemek çok yanlış olur.  Ayaklarımızın yere basması gerekir" ifadelerini kullandı.

TÜİK'in verilerine göre Çankırı merkez nüfusunun sadece 250 kişi arttığını ifade eden Özgür, "Üniversiteye kayıt yaptıran ve nüfusunu Çankırı'ya aldıran 2 bin 500 kişi bulunduğunu yetkililerden öğrendik. Şimdi 2 bin 500 kişinin yerleştiği şehir merkezinde, 250 kişilik bir artış varsa, nüfusun azaldığı anlaşılır.  Bu verilere göre merkez nüfusu azalmıştır. Önce bunu kabul etmemiş ve bu azalışın nedenini araştırmamız gerekiyor. Burada istikrarlı bir artış söz konusu değildir, sanal bir artış yaşanmaktadır" diye konuştu.

Özgür, bazı ilçelerdeki artışın yerel seçimlerle ve beldelerin kapatılmasıyla alakalı olduğunu ifade ederken, "Orta'nın durumu belli. Resmi kurumlar ve bazı beldeler kapandı. Buna rağmen ilçedeki nüfus artış oranı % 39. 95 ile Çankırı'nın en fazla olduğu ilçe olarak gözükmektedir. 13 bin 996 iken, 19 bin 588 olmuştur. Bunun istihdamlar, şunla bunla izah edilmesi mümkün değildir. Orta'ya bağlı Yaylakent Beldesi'nde 2012 yılı sonu itibariyle 2 bin 229 olan nüfus, 2013 yılı sonu itibariyle 5 bin 355 olmuştur. % 130'a yakın bir artış söz konusudur. Bu artışın mahalli idareler seçimiyle paralel olarak yaşandığını düşünüyorum. Kurşunlu'da da buna tezat bir durum yaşanmaktadır" dedi.

Özgür, ilçelerde yaşanan bu nüfus hareketlerinin gerçek manada değil, sanal bir artış olduğunu vurguladı.

 Özgür konuşmasının devamında şunları kaydetti "Bu sonuçlar iyi irdelenmeli ve değerlendirilmelidir. Benim kanaatim nüfusumuz artmamıştır ve istikrar söz konusu değildir. 2014 yılında bunun tersi bir durumda, bunların dikkate alınması gerekir. Şu kesindir ki, bu sonuçlar tamamen sanaldır ve seçimlerle alakalıdır"

 İl Genel Meclisi Başkanı Osman Canbaz da sunum ve çalışmalarından dolayı MHP Grup Başkan Vekili Tevfik Rüştü Özgür'e teşekkür ederken, verilerin daha iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.

Birleşim sona erdi. 



 Yazdırılabilir Sayfa |  Word'e Aktar |  Tavsiye Et |  Yorum Yaz

Gündem

En Çok Okunan Haberler

ADAM GİBİ ADAMA DESTEK29 Mart 2014

GALERİ

Atatürk Bulvarı Sultan Sitesi A Blok No: 52/M 18100 ÇANKIRI [email protected] - [email protected] - [email protected]
RSS Kaynağı | Yazar Girişi