Tarım Müdürü Düzgün: Üretimin her dalında olan bir iliz
Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimiz diğer iller gibi toprağı çok kaliteli çok verimli topraklara sahip bir il değil. 240 bin hektarlık tarım alanında belki sulanan arazilerimiz yüzde 10 gibi düşük seviyede kalsa da, toprağımızın kalitesi birinci sınıf bir toprak olmasa da üretimin her dalında olan bir iliz. Tarım ve hayvancılıkta ‘Türkiye’yi doyurmaya, üretmeye varız’ diyebileceğimiz bir altlığa sahibiz.” dedi.
Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından arıcılık ekipman paketi hibe teslim töreni programı gerçekleştirildi. Bu kapsamda arıcılık yapan 24 üreticiye 2.3 milyon liralık destek sağlanacak.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü atölyesinde yapılan programa Vali M. Fırat Taşolar ve kurum müdürleri ile üreticiler katıldı. Programda üreticilere arıcılık için gerekli araç gereç desteği sağlandı.
İstiklal marşının ardından konuşma yapan Çankırı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer, “Çankırı arıcılığında modernleşmenin temel taşlarından olan burada gördüğünüz arıcılık malzemelerini Çankırılı arıcılara kavuşturmanın sevinci ve heyecanı içerisindeyiz. Dünya üzerindeki yediğimiz içtiğimiz ürünlerin yüzde 80 polinasyonunu arılar gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda bal, polen, propolis, arı sütü insan sağlığının en temel ögelerini oluşturmaktadır. Bal her derde şifadır. Arıcılarımızın bol, bereketli kazanç elde etmesi için bu malzemelerin Çankırılı arıcılara ulaştırılmasında başta sayın valimiz, il müdürümüz ve emeği geçen bütün personele teşekkür ederiz ve hepinizi arıcılarımızdan bal yemeye davet ediyoruz.” dedi.
İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ise, “Biz hizmetkarız, düsturunu tüm çalışanlarımıza bunu şiar edinmiş bir düşünce ve gayretle çabalayan bir kurumuz. İlimiz diğer iller gibi toprağı çok kaliteli çok verimli topraklara sahip bir il değil. Ama biz bu yokların arkasında sığınarak geri durmadık. Var etmek için çabaladık gayret ettik. Bu manada huzurlarınızda başta arı yetiştiricilerimiz olmak üzere birliklerimizle çabalayan, gayret eden yetiştiricilerimize hizmet etmenin gururunu yaşarken huzurlarınızda onlara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Çankırı’daki tarım alanlarının çok verimli olmadığını ancak üretimin her alanında yer aldığımızı belirten Düzgün, “240 bin hektarlık tarım alanında belki sulanan arazilerimiz yüzde 10 gibi düşük seviyede kalsa da, toprağımızın kalitesi birinci sınıf bir toprak olmasa da üretimin her dalında olan bir iliz. Meyvesinden sebzesine, tahılından endüstri bitkilerine her üretimde biz varız diyecek bir iliz. Bu manada üretmeye devam ediyoruz. Düşük arazi varlığımıza rağmen fi, korunga, pirinç, çeltik, kavun gibi ürünlerde Türkiye’de ilk 10’un içine girecek düzeyde üretim yapmaktayız. Hayvancılık olarak 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyon kanatlı ve bugün toplanmamıza vesile olan arı yetiştiricileriyle ilgili 56 bin kovan varlığına sahip, yani hayvancılıkta da Türkiye’yi doyurmaya, üretmeye varız diyebileceğimiz bir altlığa sahibiz. Bakanlık projeleri kapsamında, bakanlığın genel hibe destekleri kapsamında ilimizin maksimum düzeyde, yetiştiricilerimizin faydalanması için hem çalışmalar yapıyoruz hem bu manada önlemler alıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Düzgün, üretmeye devam edeceklerini ifade ederek şöyle devam etti:
“Biz bakanlık projeleri deyip durmadık. Buraya özgü, Çankırı’ya özgü, Çankırı özelinde bireysel projeler yaptık. Bugün bu bireysel projelerin biri için toplandık. Bu proje ile yaklaşık 2.3 milyon liralık bir kaynak ayırarak 24 adet üreticimize bal süzme makinası, dinlenme kovanı, sır alma tezgahı, polen tuzaklı arı kovanı olmak üzere paket şekliden proje yaptık. Hali hazırda çok küçük çapta yetiştiricilik yapanların işini büyütmesi kendine bir tezgah oluşturması ya da bu işi büyük yapanların yeniliği alarak o ürettiği balın işlenmesinde de kolaylık sağlanması için bir proje yaptık. Bugün o yaptığımız projenin meyvesini birlikte göreceğiz dağıtımını yapacağız. Benzeri projeleri IPARD kapsamında 64 milyon liralık ilimize ayrılmış bir kaynak var bu kaynağı üreticilerin ihtiyacına dönük taleplerine dönük ve inovatif olarak yarınlara dönük bizim uyguladığımız bazı projelerle bu kaynağı kullanıyoruz kullanmaya devam ediyoruz. bu özel günümüzde çiftçilerimizi üreticilerimizi yalnız bırakmayıp bizleri şereflendirmenizden onurlandırmanızdan çok mutlu olduk. Teşekkür ediyorum. Projenin başta ilimiz arıcılığı olmak üzere ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından üreticilere araç gereçleri dağıtıldı.
Benzer Haberler
Tarım Müdürü Düzgün: Üretimin her dalında olan bir iliz
Çankırı’nın son 4 yıldaki konut satış ve kira rakamları! Yüzde BİN artış
Sumitomo, Türkiye’nin en büyük 194’üncü sanayi kuruluşu oldu
KOSGEB’den imalatçı işletmelere 2 milyon TL destek
Belediye, yetiştirdiği 16 bin ata tohumu domates fidesini vatandaşa dağıttı
Gamzeli: Emeğimizin ve alın terimizin karşılığı bu değil
Çelikten: 700 milyon dolarlık ihracatımız ile cari fazlamız var
%70 Hibeli Çilek Bahçesi Kurulumu Bireysel Hibe Sözleşmeleri İmzalandı