Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde bulunan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 170 engelliye hizmet vererek, onların sosyal gelişimlerinde büyük rol oynuyor. Kurumda idare, fizyoterapist, usta eğiticiler ve bakım personelleri olmak üzere toplam 142 kişi görev yapıyor.
Şabanözü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Uzman Psikolog Ulaş Aracı, kurumun 2008 yılında hizmet vermeye başladığını ve şu anda kapasite yönünden Türkiye’nin 4. Büyük kuruluşu olduğunu söyledi.
Engelli bireylerin topluma katılmasını amaçladıklarını aktaran Aracı, “Engellilik yeti yitimi ile sosyal engellerin toplamıdır. Yeti yitimi, görme veya zihinsel yeterlilikte bir engel demektir. Toplumsal engellerle birleştiği zaman işte o zaman engellilik ortaya çıkıyor. Eğer toplumsal engelleri ortadan kaldırabilirsek, o zaman engellilik ortadan kalkar. Bizim buradaki amacımız da o. Buradaki sakinlerimizi toplumla iç içe kılmak için, onlara çeşitli beceriler kazandırmaya çalışıyoruz. Amacımız onların topluma katılması. Bunu yapabildiğimiz ölçüde hem dışardaki insanlarımız engellilerimizi ve engelliliği daha iyi tanıyor, hem de bizim kurumda kalan sakinlerimiz diğer insanlarla bir araya geldikleri için daha mutlu oluyorlar. Engellilerimizin psikolojileri de iyileşiyor.” dedi.
Aracı, kurumlarını engelliler için adeta ev ortamına çevirme gayretinde olduklarını belirterek, “Burası engellilerimizin yaşam alanı, onların evi. Bir insan evinde ne kadar mutluysa bizim de amacımız engellilerimizi evlerinde mutlu kılabilmek. Onların normal bir insandan farklı yaşamadıklarını, farklı olmadıklarını hissettirmek ve bunu topluma da kabul ettirmek.” diye konuştu.
Sosyal çalışmacı Feray Çetin de kurumda tarım rehabilitasyondan iş uğraş atölyelerine, fiziksel ve sportif aktivitelerden el sanatlarına kadar birçok alanda engellilere hizmet verdiklerini dile getirerek, “Kuruluşumuzda çeşitli branşlarda uzman eğiticilerimiz görev yapıyor. Pinpon, bowling, bisiklete binmek gibi sportif aktivitelerden, el sanatları atölyemize kadar birçok alanda onlar için eğitimler veriliyor. El emekleri de çeşitli sergilerde sergileniyor ve satılanlardan elde edilen gelirler, engellilerimize ekonomik olarak geri dönüş sağlıyor. Fizyoterapi ünitemizde günlük egzersiz ve spor yapılıyor. Yıl içinde çeşitli etkinlikler de yapılıyor. Geziler tatil programları gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Kurumdaki arkadaşlık ortamından memnun olan engelli bireyler ise mutlu olduklarını ve kendilerine iyi bakıldığını söyledi.
Haber: Ramazan SARICI


