ATA’MIZI ANDIK
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıldönümü nedeniyle anma programı gerçekleştirildi.
Atatürk Anıtı’nda başlayan anma programlarına, Vali Abdullah Ayaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Baro Başkanı Av. Mustafa Deniz, Vali Yardımcıları, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Anma programı çerçevesinde saat 08.55’de Atatürk Anıtı’nda çelenkler sunuldu. Ardından sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşı okundu.
Atatürk Anıtı’ndaki programın ardından 100. Yıl Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galeri Salonu'nda açılan “Atatürk Fotoğrafları” sergisi ziyaret edildi. 60 fotoğrafın yer aldığı sergi 16 Kasım 2022 tarihine kadar açık kalacak.
Ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Çankırı Lisesi tarafından hazırlanan anma programı 100. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Garnizon Komutanlığı’ndan Topçu Üsteğmen Mevlüt Eser “Atatürk’ün Askeri Kişiliği” hakkında sunum yaptı.
Üsteğmen Eser, Atatürk’ün sadece bir komutan değil, aynı zamanda büyük bir devlet adamı olduğunu söyledi.
Eser, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya tarihinde her türlü imkansızlığa rağmen inandığı fikri sahaya dökmüş, ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla bir milli mücadele kazanmış, çağdaş bir millet ve devlet yaratmıştır. Atatürk, en güç şartlar altında her şeyin bittiği zannedildiği zamanda bile Türk milletine güven hissinin kaybolmaması gerektiği gerçeğini eseriyle ispatlamış bir milli kahramandır. Bu niteliklere ve üstün liderlik özelliklerine sahip olan Atatürk, katıldığı tüm harplerde olduğu gibi Kurtuluş Savaşı esnasında da milli birlik ve beraberlik içerisinde tüm kaynakları seferber edebilen eşsiz bir komutan ve devlet adamıdır. Kütahya ve Eskişehir Muharebelerinde geri çekilme durumunda kalan ordumuzun, geri çekilmesini önlemek ve meclis savunmasını güçlendirmek askerlerin mücadele azim ve iradesini kuvvetlendirmek için ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.’ emrini vermiş bir liderdir. Atatürk’ün vatanın her karışının savunulması maksadıyla verdiği emri ordu ve millet harfiyen yerine getirmiş, bu azim ve kararlılıkla Kurtuluş Savaşı’nda başarıya ulaşılmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 25 Nisan 1915 günü Conkbayırı’nda askerlerine ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka komutanlar ve kuvvetler gelebilir.’ emrini vererek Çanakkale savunmasının ruhunu teşkil etmiş, askerlerin şehadetine sahip çıkmıştır. Onun bu cesaretinin kaynağı kendi deyimiyle muharebeden yağan mermi yağmuru, bu yağmurdan ürkenleri ürkmeyenlerden daha fazla ıslatır inancıdır.
Atatürk’e hayranlık uyandıracak kadar büyük asker yapacak birçok özelliği bulunmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk üstün askeri meziyetleriyle Sakarya Meydan Muharebesi’ni çok üstün güce sahip düşmana karşı kazanmayı bilmiş ve bu zaferle Türk ulusunun geleceğini güvenceye almıştır. Atatürk, ‘Hiçbir zafer amaç değildir. Zafer ancak daha büyük bir amacı elde etmek için belli başlı bir amaçtır. Amaç düşüncedir. Zafer, bir düşüncenin elde edilişine hizmet ettiği oranda değer ifade eder.’ demektedir. Onun düşüncesi bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’dir.
Atatürk’ün askeri kişiliğinin önemli bir yönü devlet adamlığıdır. Zira ülkeyi düşmandan kurtarmanın sonrasında onu yönetmek geliştirmek ve varlığını ilelebet sürdürebilecek duruma getirmek çok önemli bir özelliktir.
1978 yılında UNESCO üyelerine bir öneriyle gelir. Öneri şu şekildedir: Bugün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu nedenle onun doğumunun 100. yılını UNECSO üyesi 150 ülke aynı anda kutlasın. Bu öneri UNESCO tarihinde ilk defa oy birliğiyle kabul edilir.
Birleşmiş Milletlerin 150 üyesiyle dile getirdiği ‘Atatürk’ tanımını arz ediyorum. ‘Atatürk, uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, din, dil, ırk ayrımı gözetmeyen eşi olmayan devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.’”
Açılış konuşması sonrasında ise Çankırı Lisesi öğrencisi Irmak Kıdıman tarafından “Atatürk Seslense” şiiri okundu. Çankırı Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Gölgelerin Arkasında Yaşayanlar” gösterisi büyük beğeni topladı.
Program müzik öğretmeni Cemre Arslan ve Uğur Uğurlu ile okul öğrencilerinin hazırladığı koro ile sona erdi.
Anma programı kapsamında bugün saat 14.00’de Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi konferans salonunda Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Türkan Polatcı Demirkol tarafından “Atatürk’ün Liderlik Vasıfları ve Düşünce Dünyasına Etki Eden Olaylar” konulu konferans verilecek.
Benzer Haberler
Belediye, 300 dönüm arazisine buğday ekti
İnşaat işçilerinden ATA'ya saygı duruşu
ATA’MIZI ANDIK
“Dünya Çocuk Kitap Haftası" renkli etkinliklerle kutlanıyor
Çankırılı çocuklardan örnek davranış
Osman Doğan, güven tazeledi
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konulu seminer düzenledi
AK Partililer unuttu, MHP’liler kutladı!